Olika typer av takfönster

Ett takfönster är ett fönster som är inbyggt i taket och de används oftast där det inte går att montera vanliga fönster. Det är underbart att ha takfönster hemma just för att det inte är något som blockerar solljuset förutom molnen på himlen om det är molniga dagar. Utanför vanliga fönster förekommer det andra byggnader, träd och andra objekt som sätter stopp för solens strålar, men när du har takfönster hemma kommer solens ljus rakt in i hemmet och därför släpper ett takfönster in mycket mer ljus än vanliga så kallade fasadfönster. Takfönster släpper också in tre gånger så mycket dagsljus som kupolfönster. Så om man bygger sitt eget hus kan man definitivt fundera på att använda sig av några takfönster för att få ett mycket ljusare hem fullt av härligt dagsljus.

De två vanligaste typerna av takfönster är pivåhängt eller topphängt. Skillnaden rent konkret är att ett pivåfönster är fäst i sidorna medan man fäster ett topphängt fönster i underkanten av ramen. Pivåfönster har ett handtag i ovankanten som används för att öppna fönstret, vilket betyder att man kan placera möbler direkt under utan att det blir svårt att öppna fönstret. Det är en stor fördel med pivåfönster. Om man hostar där hemma kan man därmed lätt lindra hostan genom att stänga till fönstret när det är kallt och blåsigt ute.

Om du är sugen på att bygga ett hus med takfönster kan vi tipsa om att det är viktigt vilka väderstreck som takfönstren pekar åt. Från norr får du kyligt och mjukt ljus. I öst och väst får du varmt och gyllene ljus, medan söder ger dig ett starkt ljus.