Så skapar du en riktigt snygg vind

Att inreda en vind har sina utmaningar. Det gäller att utnyttja golvytan på rätt sätt, så att du får användning även för delarna med låg takhöjd. Du måste också se till att få in tillräckligt med ljus, ofta genom att installera takfönster. Sedan återstår bara resten och det är här det gäller att tänka till. Rätt inredningsdetaljer är ofta det som skiljer “bara en vind” från ett lyxigt krypin högst upp i huset. Med lite eftertanke och planering kan du enkelt göra vinden till den lyxigaste delen av huset, trots lågt i tak och brist på ljus.

Ta med dig ljuset in

Att få med ljuset längre in på vinden handlar mycket om färg. Det ska vara ljusa ytor, som reflekterar ljus bra, men det måste inte vara vitt. Välj till exempel ett påkostat innertak i ljusa träslag, som du bara behandlar med klarlack eller vax, som skyddar mot UV-ljus. Samma sak gäller förstås väggarna, men istället för att bara måla vitt kan det vara en bra idé att hitta snygga tapeter i ljusa nyanser och gärna i röda och gula toner, som ger en varm och ombonad känsla.

Lägg ett bra golv

Skippa plastmattan och lägg istället ett riktigt massivt trägolv, eller satsa på snygga klinker med känsla av lyx. För dig som inte gillar kalla golv är detta ett perfekt tillfälle att lägga in golvvärme. Vinden måste värmas upp, i vilket fall som helst, och få saker är lyxigare än att kunna gå omkring barfota på ett lagom varmt klinkergolv, som dessutom värmer hela rummet.