Ta en paus med vintersegling

Arbete och flit i all ära, men det gäller också att trycka på paus då och då. Vintern bjuder på magiska seglatser för de som har mod att ge sig ut på sjön i kylan. Med rätt planering, bra utrustning och en medvetenhet om vinterns utmaningar på sjön man kan njuta av en väldigt lyckad tur. Vi vill ändå säga att om man är ganska oerfaren så är det nog bäst att man håller sig till sommarhalvåret tills man har fått in lite vana, eftersom det kan bli lite tuffare omständigheter under vintermånaderna. Men om man är erfaren och älskar en utmaning så är det perfekt!

Notera att viktig utrustning kan frysa när temperaturen går från plus till minus, så det är mycket som kan gå fel om man inte har full koll och är försiktig. Tampar fryser fast och is kan också göra att det blir stopp i sjövattenfiltret eller skada skrovet. Det är bäst att du håller dig inomskärs när det är riktigt kallt, se till att inte vara själv på båten och var 100% medveten om allt som sker ombord och hur vädret utvecklas under dagens gång.

När det blir minusgrader så behöver man undvika vågor och stänk och det gäller så klart att ha riktigt bra seglarkläder och utrustning som står sig riktigt bra i kyligt väder. Även mobiltelefoner kan få problem i minusgrader och dåligt väder, så ha papperskopior på både sjökort VHF för säkerhets skull. Så länge du har en erfaren vinterseglare ombord kan det bli en underbar upplevelse!